Eredetvédelem
A magyarországi borkészítés jövője a minőségben és az egyediségben rejlik. Az ok egyszerű: mennyiségben a magyar borászok nem versenyképesek a külföldi bortermelőkkel. Gondoljunk bele, egy-egy ausztráliai, dél-afrikai, vagy éppen kaliforniai nagybirtok területe akkora lehet, mint amekkora egy egész borvidéké Magyarországon. A magyar borok versenyképességét, minőségét, jelképét pedig csak az eredetvédelem biztosíthatja hatékonyan.
Nemzetközi viszonylatban már régóta meghatározó az eredetvédelem. Mint a fogalom neve is mutatja, a borászok, borvidékek így tudják boraik minőségét biztosítani, értéküket és hírnevüket megóvni. Az utóbbi években az Európai Uniós csatlakozást követően Magyarországon is felerősödtek az eredetvédelem megszerzésére irányuló törekvések, a szabályozás és a törvényi előkészítés a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozik.
Néhány külföldi ország eredetvédelmi jelölése:
Ausztria: DAC (Districtus Austria Controlatus)
Franciaország: AOC (Appelation Originale Controlée)
Olaszország: DOC (Denominazione di Origine Controllata)
Spanyolország: DO (Denomazion Original)
Magyarországnak is szüksége van borvidékenkénti eredetvédelmi rendszerre és dűlőklasszifikációra a minőség függvényében. Csakis az egyéniség érvényesülhet hosszú távon, és az a bor, mely képes kitűnni értékeivel. Ennek feltétele, hogy a borokat sikeresen lehessen megvédeni az eredetvédelemi rendszer kialakításával országon belül és nemzetközi viszonylatban is.
A Pannon Borrégió borvidékei közül eddig a villányi került be az eredetvédelmi programba. Várhatóan a közeljövőben Szekszárd követi őt elsőnek, míg a pécsi és tolnai borvidékek belépésére még várni kell.
DHC - Districtus Hungaricus Controllatus Villány
A villányi védett eredetű borok 2005 óta a DHC felirattal, és a (szintén védett) kikerics emblémával ellátva kerülnek forgalomba. A rendelet szabályozása szerint ezek a borok csak a borvidék területén szüretelt szőlőből készíthetőek. (A fajtákat tekintve: cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, hárslevelű, kadarka, kékfrankos, kékoportó, királyleányka, merlot, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, pinot noir, rajnai rizling, sauvignon blanc, syrah, szürkebarát, tramini, zengő, zöldveltelini és zweigelt.) A szabályozás két kategóriát is felállított, a Védett Eredetű Classicus, és a Védett Eredetű Premium osztályozást. Ezek esetében szabályozva van a rügyszám, a művelődésmód, a megengedett maximális termőhozam, a minimális must fok, a fahordós érlelés.